TOLGA YÜCE

Kasım ayı Meslek Sohbeti ile karşınızdayım. Aslında meslek sohbetleri benim yazmaktan en keyif aldığım içerikler listesinin başında geliyor fakat yaz tatili, iş yoğunluğu gibi türlü türlü bahanelerle bir türlü fırsatım olmadı. Bu seriyi bir düzene oturtmaya karar verdim ve Fuckup Nights Antalya‘da tanıştığım, enerjisiyle ve sahne performansıyla büyüleyen çok kıymetli dostum Tolga Yüce imdadıma yetişti.

Sinemayla ilk tanışması hepimizin hayran olduğu benim de izlemekten en keyif aldığım büyük usta Kemal Sunal filmleriyle olmuş Tolga Yüce’nin. Bir yandan derslerini yaparken bir yandan da Kemal Sunal filmlerini izliyor (ne günlerdi…) ve daha sonradan sürekli zihninde yer edinecek repliklere ilk kahkahalarını atıyormuş. Bu tutkusu gün geçtikçe artmaya devam etmiş ve sürekli okumaya, takip etmeye başlamış. Bunun yanında edebiyat da ilgi alanına girince ortaya bugün tanıdığımız oyuncu, yönetmen ve yapımcı Tolga Yüce çıkmış.

Kısaca Tolga Yüce’den bahsedecek olursak;

İstanbul Arel Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu Tolga Yüce; Türk oyuncu, yönetmen ve yapımcı.

İlk olarak 2007 yılında ‘Beni Affet‘ dizisinde ‘Ceyhun‘ karakteri ile dizi oyunculuğuna başlayan Tolga, ekranların yanı sıra Çanakkale Geçilmez, Tesadüf’ü Müstesna, Çocuk Oyuncuları ve Üç Buçuk Kağıtçı gibi birçok tiyatro oyununda oynamış.

2011’de ‘Deniz Yıldızı‘ dizisinde ‘Salih‘ karakterini canlandırdı Tolga Yüce, 2013 yılında ‘Unutma Beni‘ dizisinde ‘Mete‘ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti. En son Kırgın Çiçekler ve Arka Sokaklar dizilerinde oynatan Tolga’nın; Kafes, Masal, Ferhat ile Şirin gibi bir çok başrol filmi bulunmakta. 30’dan fazla filmde, 10’dan fazla dizide ve tiyatro oyununda oynamış çok yönlü bir insan kendisi 🙂

Benim oyuncularda en merak ettiğim şey genelde canlandırdıkları karakterler hakkında oluyor. Karakterler arası geçiş yolculuğu, karakterlerin uyum süreci, bu süreçte yaşananları dinlemek bana hep çok ilginç gelmiştir. Bu yüzden ilk olarak Tolga Yüce’ye canlandırmakta en zorlandığı karakteri ve bunun üstesinden nasıl geldiğini sordum ve cevabı size direkt aktarıyorum:

En zorlandığım karakter Kafes Filmi- Dursun Önkuzu karakteri. 

“Üzerimdeki sorumluluk çok büyüktü. Hayat hikayesinden çok etkilendim. Karakteri yaşamaya çalıştım. Karaktere inandım. Üzerimdeki sorumluluğun bilincine vardım. Aile fertleri ile görüştüm. O dönemde Türk dünyasının önemli yazarları, şairleri ve okul arkadaşları ile görüştüm. Bu duygular ile başarı kaçınılmazdı. Bu karakter ile 7 ödüle kavuştum.”

Sosyal medya ve internet dünyasına bakışı nasıl acaba?

Son zamanlarda internet platformlarının hızlı yükselişine şahit oluyoruz. Benim önceden boş zaman aktivitesi olarak kullandığım sosyal medya platformları şimdilerde ayrı bir iş segmenti haline geldi. Önceden günde bir saat sosyal medyada boş zaman geçirebiliyordum ama orası artık benim için ayrı bir zaman ve emek sarf ettiğim, düzenli takip ettiğim yeni bir iş yeri oldu. Tolga Yüce’ye sosyal medya ile ilişkisini sorduğumda aslında benim bu düşündüklerimin özetini söyledi. ‘’Yaşadığımız devre “Sosyal Medya Çağı” desek, çok demiş olmayız.’’

Tolga’ya örnek aldığı isimleri sordum, çok saygı ve hayranlık duyduğum Mevlana Celaleddin Rumi ve Yunus Emre’yi örnek alıyormuş, bu cevaba çok sevindim. Aynı zamanda biriyle tanışıp sohbet etme şansı olsa, bu kişi kesinlikle, tarihin akışını değiştiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk olurmuş.

Ne iş yaparsanız yapın elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.

Her konuşmamda elinizden gelenin en iyisini yapmak gerektiğinden bahsederim. Sat Kendini kitabımda da kendini bilmek kısmında detaylıca anlatmıştım. Bana göre başarı en iyisi değil, senin sınırlarını zorladığın zaman ortaya çıkardığın ‘’elinden gelenin en iyisi’’. Eee tabi bildiğimiz üzere işin sırrı çok çalışmaktan geçiyor. Oyuncu olmasaydım çiftçi olurdum diyen Tolga’ya şu anki durumuna gelmesini neye borçlu olduğunu ve iş hayatında en sevdiği özelliğini sordum. Yaptığı işlerden anlayabileceğimiz üzere Tolga Yüce için iş hayatı disiplin demek. Her yeni işte kendini yeniden keşfettiğini ve en sevdiği özelliğinin de sınırları zorlamak olduğunu söylüyor. Sahip olduğu her şeyi ise çok çalışmaya borçlu ve o da benim gibi iş hayatında okuma alışkanlığının çok faydasını görenlerden.

Meslek sohbetlerini takip edenler bilirler. Benim her iş insanının günlük rutinlerini sormak gibi bir alışkanlığım var. (Hatta bu konuda bir kitap var, yakın zamanda StoryTel‘de dinledim, adı “Günlük Ritüeller” tavsiye ederim) Bence günlük rutinler bizim kim olduğumuzu yansıtıyor ve bizler için birer ipucu. En büyük hayali önce iyi bir insan, sonra iyi bir oyuncu olan Tolga, Cemal Süreya‘dan alıntı yaparak cevapladı bu soruyu. “Yemek yemek üzerine ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.” Her gün mutlaka kahvaltısını kendisi hazırlıyor ve kahvaltıyı şiir yazacak kadar çok seviyormuş. Ben de elimden geldiğince aileme her sabah kahvaltı hazırlamaya özen gösteriyorum, çok keyifli bir duygu bu. Şiir ve edebiyatı bu kadar seven bir insana hemen en son hangi kitabı okuduğunu sordum. Dümdüz kitap ismi söylemedi, buna da alıntı yaparak cevap verdi. “Siz hiç 425 sayfalık kitabı bir günde okudunuz mu? ben okudum kör oldum” Cemal Süreya

Hepimizin iş hayatında ya da sosyal yaşamında zor zamanları olmuştur. Hayata bakışımızı belirleyen şey bu zor zamanların üstesinden nasıl geldiğimiz, hangi yolu seçtiğimizdir. Tolga Yüce hiç pes etmeyenlerden. Ona göre pes etmek her şeyden vazgeçmek demek. Eğer hedefe ulaşılmak isteniyorsa asla pes etmemelisin diyor.

Madem ki meslek sohbetleri yapıyoruz, iki amacımız var, bu mesleği ve meslek sahibi kişiyi merak edenlere bilgi vermek, bu mesleğe gönül vermek isteyen gençlere meslekle ilgili bilgiler ve ipuçları sunmak.

Tolga’nın ipuçları şunlar:

Öncelikle oyunculuğun gerçek bir gönül işi olduğunu unutmayın!

İyi bir oyuncu nasıl olunur?

İyi bir oyuncu olabilmenin yolu iyi bir eğitimden geçer.

Çooook dikkat etmeniz gereken bir konu; sizi en iyi ve doğru bir şekilde temsil edecek bir ajans ya da menajer seçimi yapmak.

Kendinize güveniniz tam olsun!

Cesur olun! Kendinizi kapatmayın ve yeni teknikleri, yöntemleri denemekten çekinmeyin.

Çevrenizi daima gözlemleyin!

Kendinize özen gösterin çünkü sermayeniz kendinizsiniz.

Disiplin disiplin disiplin!

Oyunculuğun zorlukları

Uzun ve yorucu çalışma saatleri ile karşı karşıya olacağınızı unutmayın.

430

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    two × 5 =