Qr Code Nedir?

Ozel Turkoglu QR

Seminerlerde kartvizitte kullanılmak üzere anlattığım QR Code

QR kod, kamera gibi bir görüntüleme aygıtı tarafından okunabilen ve görüntü uygun şekilde yorumlanana kadar Reed-Solomon hata düzeltmesi kullanılarak işlenebilen beyaz arka plan üzerinde kare ızgarada düzenlenmiş siyah karelerden oluşur. Ardından gerekli veriler, görüntünün hem yatay hem de dikey bileşenleri içinde bulunan modellerden çıkarılır.

QR kod sistemi 1994 yılında Denso Wave tarafından icat edildi. Amacı, imalat sırasında araçları izlemekti; Yüksek hızlı bileşen taramasına izin vermek için tasarlanmıştır. QR kodları hem ticari izleme uygulamaları hem de cep telefonu kullanıcılarına yönelik kolaylık odaklı uygulamalar dahil olmak üzere daha geniş bir bağlamda kullanılmaktadır. QR kodları, kullanıcıya metin görüntüleme, kullanıcının cihazına bir vCard kişisi ekleme, Tekdüzen Kaynak Tanımlayıcısı (URI) açmak veya bir e-posta veya kısa mesaj oluşturmak için kullanılabilir. Yazılım olarak veya çevrimiçi araçlar olarak birçok QR kodu üreticisi bulunmaktadır. QR kod, en çok kullanılan iki boyutlu kod türlerinden biri haline gelmiştir.

Dar bir ışık demeti tarafından mekanik olarak taranacak şekilde tasarlanmış tek boyutlu barkodlar, 2 boyutlu bir dijital görüntü sensörü tarafından algılanır ve daha sonra programlanmış bir işlemci tarafından dijital olarak analiz edilir. İşlemci, resmi boyut, yönlendirme ve görüntüleme açısı için normalleştirerek, dördüncü köşenin yakınında daha küçük bir kare (veya birden fazla kareler) kullanarak QR kodu görüntüsünün köşelerindeki üç ayırıcı kareyi bulur. QR kodu boyunca küçük noktalar daha sonra ikili sayılara dönüştürülür ve bir hata düzeltme algoritması ile doğrulanır.
 
KULLANIM ALANLARI

Mobil işletim sistemleri

QR kodları çeşitli mobil cihaz işletim sistemlerinde kullanılabilir. Bu cihazlar, QR kodlarının cihazdaki mevcut uygulamalara meta veri göndermesine izin veren URL ile yeniden yönlendirmeyi desteklemektedir. Kodları tarama ve harici bir URL’ye sabit bağlantı oluşturma özelliği ile birçok ücretli veya ücretsiz uygulama mevcuttur.

 

Sanal mağazalar

Bir çalışmaya göre, Haziran 2011 ayında, 14 milyon mobil kullanıcı QR kodunu veya barkodu taradı. Bu kullanıcıların % 58’i bir QR veya barkodunu evlerinden tararken % 39’u perakende mağazalardan taradı; 14 milyon kullanıcının % 53’ü 18 ila 34 yaş arasındaki erkeklerdi. “Sanal mağaza” biçimleri için QR kodlarının kullanımı Güney Kore ve Arjantin’de başladı ancak şu anda küresel olarak genişliyor. Walmart, Procter & Gamble ve Woolworths, Virtual Store konseptini zaten benimsemiş durumda.

 

Yazı Önerim: Şirketinizin Büyümesini Sağlamak için 3 Öneri

 

Kod ödemeleri

QR kodları, banka hesap bilgilerini veya kredi kartı bilgilerini saklamak için kullanılabilir veya belirli bir ödeme sağlayıcısı uygulamalarıyla çalışmak üzere özel olarak tasarlanabilir. Tüm dünyada QR kodu ödemelerinin birkaç deneme uygulaması vardır. QR kodları, özellikle Bitcoin’e dayanan ve bunları içeren şifreleme para birimleri alanında yaygın olarak kullanılır. Ödeme adresleri, şifreleme anahtarları ve işlem bilgileri genellikle bu şekilde dijital cüzdanlar arasında paylaşılır.

 

Web sitesi giriş

QR kodları, web sitelerine girmek için kullanılabilir: bir QR kodu, bir bilgisayar ekranındaki oturum açma sayfasında gösterilir ve kayıtlı bir kullanıcı tarafından doğrulanmış bir akıllı telefon ile tarandığında, otomatik olarak oturum açılır. Kimlik doğrulama akıllı telefon ile gerçekleştirilir. Sunucu ile iletişim kurar. Örn; Whatsapp

 

Cenaze kullanımı

2008’de Yamanashi Prefecture’da bulunan Ishinokoe, IT DeSign tarafından üretilen QR kodlarıyla birlikte mezar taşları satmaya başladı; burada kodun, ölen kişiye ait sanal bir mezar sitesine açıldığı belirtildi. Wisconsin merkezli İnteraktif Kestelleri gibi diğer şirketler, QR kodlarını uygulamaya başladı. 2014’te Uruguay’daki La Paz Yahudi Mezarlığı, mezar taşları için QR kodları uygulamaya başladı.

 

Şifreleme

Çok yaygın olmayan şifrelenmiş QR kodlarının birkaç uygulaması var. Örneğin, Veri Şifreleme Standardı algoritmasını kullanarak QR kodlarının şifrelenmesini ve şifresinin çözülmesini yöneten bir Android uygulaması var.

Japon göç sisteminde pasaportlarda iniş izni pulunda şifreli QR kodlarının kullanımı, başka bir örnektir.

 

Video oyunları

Fez ve Talos İlkesi gibi popüler video oyunları, QR kodlarını hikaye ve / veya oyun öğeleri olarak içeriklerine dahil ettiler.

25

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    10 − six =